Bramborový salát alá FrodoBagin (SUPER kvalita)

Recepty, Saláty

Suroviny

2 kg brambory
4-5 ks mrkev
5 ks nakládané okurky středně veliké
1/2 celer
200 g hrášek
5 ks vejce
440 g majonéza Helmanns
2 lžíce hořčice
3 ks jablko zelené
4 ks cibule
2 velké lžíce olej stolní
4- 5 ks citron
1 lžíce cukr moučka
pepř černý mletý
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupat a nakrájet na půlky až čtvrtky podle velikosti jednotlivých brambor (kvůli lepšímu uvaření).

  2. Celer opláchnout a rozkrojit na půl. Půlku hlízy nakrájet na kolečka cca 1-2 cm silná nebo na půlkolečka a takto připravený celer zbavit slupky (jde to lépe než okrajovat celou hlízu).

  3. Brambory a celer dát do vyššího hrnce s vodou a mírně osolit.

  4. Mrkev oškrábat a nastrouhat na jemném struhadle.

  5. Jablka vyjádřit, oloupat a následně nastrouhat na jemném struhadle.

  6. Cibuli oloupat a nastrouhat na jemném struhadle.

  7. Mrkev, jablka a cibuli dát do plastového přecezovacího síta a propláchnout pod proudem vody, aby se vypláchla hořká šťáva z cibule.

  8. Plastové síto umístit nad hrnec s bramborami a celerem a může se mírně vařit (cca 20-30 minut).

  9. Nastrouhaná zelenina se krásně propaří nad vařícími se bramborami a celerem.

  10. Hrášek v samostatném menším hrnci mírně vařit do měkka tak, aby se při míchání v bramborovém salátě nerozmačkal (cca 10-12 minut).

  11. Vejce v samostaném menším hrnci uvařit na tvrdo (cca 8-10 minut).

  12. Než se brambory a vše ostatní uvaří a propaří připravíme si majonézu. Z citronů vymačkat šťávu na odšťavnovači. Z okurek nakládaných odkrojit konce a nastrouhat na hrubém struhadle. Z nastrouhaných okurek jemně vymačkat šťávu a takto nastrouhané a vymačkané okurky přesunout do míchací misky.

  13. Dále do míchací misky k okurkám přidat majonézu, hořčici, stolní olej, citronovou šťávu z odšťavnovače, cukr moučkový, sůl a pepř. Celé to promíchat a podle chuti opatrně dochutit citronovou šťávou, pepřem a solí.

  14. Po uvaření brambor a celeru také nastrouhaná zelenina v přecezovacím sítu krásně změkla.

  15. Propařenou nastrouhanou zeleninu opět propláchnout v přecezovacím sítu pod proudem vody k dokonalému odstranění hořké šťávy z cibule a jemně vymačkat přebytečnou vodu a šťávu tak, aby výsledný bramborový salát nebyl příliš řídký.

  16. Takto připravenou zeleninu přendat do hlubokého talíře a do tohoto talíře nastrouhat na jemném struhadle uvařený celer.

  17. Uvařená vejce oloupat a protlačit přes kráječ na vejce do hlubokého talíře k nastrouhané zelenině.

  18. Uvařený hrášek také mohu přesypat k zelenině a vejcím.

  19. Uvařené brambory scedit a přesypat do velkého lavoru a nechat vychladnout.

  20. Mezitím než brambory vychladnou mohu poumývat veškeré nádobí.

  21. Brambory po vychladnutí protlačit přes kráječ brambor zpět do velkého lavoru.

  22. Dále do velkého lavoru nasypat zeleninu a vše ostatní z hlubokého talíře.

  23. Na to celé nalít připravenou majonézu z míchací misky.

  24. Celé to opatrně promíchat tak, aby z toho nevznikla bramborová kaše a nechat do druhého dne v lednici odležet. Dobrá zpráva pro nedočkavce. Již takto připravený a neodleželý salát je velmi chutný. Ale po odležení je to mazec.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!