Bramborový koláč z tatarkového těsta
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 100 ml vlažného mléka
- 4 vrchovaté lžíce tatarské omáčky nebo majonézy, ale s tatarkou je těsto vychucenější
- 4 brambory uvařené ve slupce, vychladlé a oloupané
- lžička soli
- 400 ml polohrubé mouky
- 20 g droždí
- olej na vymazání formy
- směs nahrubo nastrouhaných tvrdých sýrů na posypání, cca 150 g celkem (měla jsem nivu, goudu a uzený eidam)
- větvička čerstvého tymiánu nebo trochu sušeného
Postup Bramborový koláč z tatarkového těsta
Postup přípravy receptu
-
Těsto jsem zadělávala v pekárně, ale jde vypracovat i ručně...
Do pekárny dáme mléko, tatarku, sůl, jemně nastrouhané brambory, mouku a navrch rozdrobíme droždí. Necháme umíchat těsto, které by mělo být, díky bramborám, poněkud řidší, než běžné kynuté těsto na pečivo. Pekárnu vypneme a v uzavřené necháme těsto asi 30 minut nakynout.
Koláčovou formu (mám skleněnou) vytřeme olejem a pomocí stěrky do ní přemístíme vykynuté těsto. Naolejovanýma rukama ho rovnoměrně rozprostřeme, povrch posypeme směsí sýrů a přidáme pár lístků tymiánu.
Pečeme na 175°C asi 45 min.
Podáváme teplé jako samostatný pokrm třeba se zeleninovým salátem nebo kompotem (skvělý je švestkový). Koláč je ale výborný i studený, třeba jako příloha k polévkám.