Bramborovo-celerový salát

Recepty, Přílohy

Suroviny

500 g vařených brambor - vychladlých a oloupaných
500 g celeru - uvařený ve slané vodě
200 g mrkve - uvařená ve slané vodě
2 vařená vejce
100 g cibule
220 g nakládaných okurek
100 g hořčice plnotučné - dle chuti
200 g majonézy nebo zakysané smetany
sůl
pepř mletý
lák z okurek - je-li třeba
uzenina (šunkový, polosuchý, gothajský salám) - není nutná

Postup přípravy receptu

  1. Brambory vařené ve slupce necháme zchladit, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Oloupaný celer s mrkví uvařený ve slané vodě také necháme zchladit a pokrájíme, přidáme k bramborám do mísy, přisypeme jemně pokrájenou cibuli a kyselé okurky, na kostičky pokrájená oloupaná vejce, osolíme, opepříme, přidáme hořčici a majolku a dobře promícháme. Pokud je salát příliš hutný, můžeme přidat pár lžiček láku z okurek.

  2. Salát necháme v chladnu proležet alespoň dvě hodiny a podáváme například ke smaženému masu: řízky, karbanátky aj.

  3. Pokud chceme odlehčenou zdravější verzi salátu, můžeme nahradit majonézu zakysanou smetanou (třeba jen zčásti).

  4. Kdo má rád v salátu i uzeninu, může přidat například jemně pokrájený gothajský nebo polosuchý salám.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!