Bramborovo-celerový salát
Recepty, PřílohySuroviny
- 500 g vařených brambor - vychladlých a oloupaných
- 500 g celeru - uvařený ve slané vodě
- 200 g mrkve - uvařená ve slané vodě
- 2 vařená vejce
- 100 g cibule
- 220 g nakládaných okurek
- 100 g hořčice plnotučné - dle chuti
- 200 g majonézy nebo zakysané smetany
- sůl
- pepř mletý
- lák z okurek - je-li třeba
- uzenina (šunkový, polosuchý, gothajský salám) - není nutná
Postup Bramborovo-celerový salát
Postup přípravy receptu
-
Brambory vařené ve slupce necháme zchladit, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Oloupaný celer s mrkví uvařený ve slané vodě také necháme zchladit a pokrájíme, přidáme k bramborám do mísy, přisypeme jemně pokrájenou cibuli a kyselé okurky, na kostičky pokrájená oloupaná vejce, osolíme, opepříme, přidáme hořčici a majolku a dobře promícháme. Pokud je salát příliš hutný, můžeme přidat pár lžiček láku z okurek.
Salát necháme v chladnu proležet alespoň dvě hodiny a podáváme například ke smaženému masu: řízky, karbanátky aj.
Pokud chceme odlehčenou zdravější verzi salátu, můžeme nahradit majonézu zakysanou smetanou (třeba jen zčásti).
Kdo má rád v salátu i uzeninu, může přidat například jemně pokrájený gothajský nebo polosuchý salám.