Bramborové špalíčky (neboli Bulánci) se žampiony

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

na špalíčky:
800 g brambor uvařených ve slupce
300 - 350 g polohrubé mouky
30 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 žloutek
sůl
máslo na promíchání
(na omáčku:)
200 g žampionů
100 g rukoly
2 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
2,5 dl smetany (33%)
mletý bílý pepř
40 g parmazánu

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory nastrouháme na jemno, prsty zlehka promícháme s moukou přidáme rozmíchané vejce se žloutkem, rozpuštěné máslo a sůl a rychle zpracujeme na těsto.

  2. Těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme váleček silný jako palec. Nožem váleček nakrájíme na špalíčky silné asi 3 cm.

  3. Špalíčky vaříme v osolené vroucí vodě, dokud nevyplavou.

  4. Hotové vyjmeme cedníkem a krátce je ponoříme do ledové vody. Necháme je na sítku odkapat, pokapeme rozehřátým máslem a promícháme, aby se neslepily.

  5. Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájené žampiony, osolíme je, přidáme na plátky nakrájené stroužky česneku a natrhanou rukolu.

  6. Když listy rukoly změknou, přilijeme smetanu a tekutinu odvaříme na polovinu. Do omáčky vložíme špalíčky, prohřejeme a dochutíme solí a pepřem. Hotový pokrm rozdělíme na talíře a posypeme parmezánem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!