Bramborové placky se švestkami a mákem

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

750 g brambor den předem uvařených
250 g polohrubé mouky + podle potřeby
2 vejce
rovná lžička soli
máslo nebo sádlo na potření
---
250 g čerstvých švestek
1 vanilkový cukr
2-3 lžíce hnědého cukru - podle sladkosti švestek
lžíce rumu
3 hřebíčky
skořice
lžíce povidel
---
mletý mák
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. Švestky vypeckujeme a dáme dusit s asi 50 ml vody. Přidáme koření, rum a po chvíli cukr. Průběžně mícháme do zhoustnutí a vydušení vody. Přimícháme povidla, ještě chvíli povaříme a dochutíme. Případně dosladíme.

  2. Brambory nastrouháme na jemno a spojíme s moukou, vejci a solí na pevné těsto. Těsto rozdělíme na stejné kousky a ty rozválíme do tenké placky. Ty opékáme z obou stran na suché teflonové pánvi do zlatova.

  3. Opečené placky potíráme máslem. Naplníme rozvařenými švestkami, přehneme na půl a sypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Ihned podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!