Bramborové halabalky

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

4-5 vařených brambor stření velikosti
hrst vloček
1 vejce
škrob podle potřeby
česnek granulovaný nebo čerstvý
majoránku
červená sušená paprika
vepřové sádlo na pomazání
koření podle chuti
salám
sýr
semínka
sůl
mák
oříšky

Postup přípravy receptu

  1. Spaříme hrst vloček, přiklopíme, necháme bobtnat.

  2. Dva plechy vyložíme pečícím papírem.

  3. Nastrouháme vařené brambory, přidáme spařené vločky a ostatní suroviny, dobře propracujeme /nesolíme/, škrobem zaděláme ne příliš tuhé těsto, které vyválíme ve folii podsypané škrobem na 3 - 4 mm silný plát, vykrajujeme kolečka, nebo nakrájíme halabala tvary dle inspirace.

  4. Na plechu potřeme slanou vodou (dietní varianta), ostatní rozpuštěným sádlem, osolíme, můžeme přidat mák, semínka, oříšky podle chuti.

  5. Peču dva plechy najednou asi 30 min, podle síly těsta na 180°C /horkovzdušná/, po dvaceti minutách vyndám, doladím salámem, sýrem a dopékám cca 10 min.

  6. Další varianta těsta: místo škrobu můžeme použít hladkou mouku, přidáme 5 dkg vyškvařené a na kostky nakrájené slaniny, případně nastrouháme 4 dkg sádla.

  7. Takto připravené těsto necháme chvilku v lednici odpočinout.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!