Bramborová polévka s hrachem podle Marie Janků-Sandtnerové

Recepty, Polévky

Suroviny

25 dkg brambor
sůl
25 dkg zeleného hráchu
na špičku nože čištěné sody
4 dkg másla
4 dkg mouky
2 dkg cibule
8 dkg zeleniny
špetka majoránky
1 a 1/2 l vody
10 dkg čerstvých hříbků
1 dkg másla
nebo 1/2 dkg suchých hřibů a 3 lžíce mléka
2 dkg krup (perliček)
1/2 dkg másla
3 zrnka tlučeného pepře
1/2 stroužku česneku
místo krup 5 dkg moravské klobásy nebo české uzenky

Postup přípravy receptu

  1. V osolené vodě uvaříme do měkka oloupané a nakrájené brambory. Přebraný vypraný hrách vložíme do hrnce, zalijeme jej studenou vodou, aby byl potopen, přidáme na špičku nože jedlé sody (bikarbonát). Na hrách položíme pokličku, hrnek též přiklopíme, načež jej dáme do velkého hrnce se studenou vodou, který rovněž přiklopíme a hrách bez míchání uvaříme v páře úplně doměkka.

  2. Z másla a mouky připravíme žlutou jíšku s cibulkou a prolisujeme do ní uvařené brambory i hrách. Poté ji zředíme vodou z brambor a zeleninovou polévkou, dáme ji zpět do ostatní zeleninové polévky, okořeníme majoránkou, podle chuti přisolíme, přidáme čerstvé houby, nakrájené a udušené na másle nebo suché houby uvařené v mléce.

  3. Do polévky dáme též na másle udušené, vodou zalité kroupy (perličky) a polévku ještě důkladně povaříme. Před podáváním jí okořeníme tlučeným pepřem a utřeným česnekem. Místo krup můžeme povařit v polévce na kolečka nakrájenou moravskou klobásu.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!