Bramborová bábovka s mákem (bramborový makovník)

Recepty, Moučníky

Suroviny

400 g vařených brambor ve slupce, již oloupaných
100 g hrubé mouky
160 g máku mletého
250 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 prášky do pečiva
2 vejce
8 lžic mléka

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky vyšleháme s cukry, přidáme mléko, jemně nastrouhané brambory, mák a mouku s prášky do pečiva. Nakonec do těsta vmícháme bílky vyšlehané do sněhu.

  2. Těsto nandáme buď do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy nebo pekáčku, vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 40 minut. Vyzkoušíme špejlí.

  3. Po vychladnutí pokrájíme a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

  4. Bábovka je díky bramborám vláčná, kypřící prášky v ní cítit nejsou. Kdo chce, může ubrat cukr, těsto péct v pekáčku jako makovník a po zchladnutí přelít citronovou polevou. Po zaschnutí polevy krájet.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!