Bramboračka zase jinak

Recepty, Polévky

Suroviny

1/4 celeru
1 petržel
2 mrkve
1 cibule
10 cm pórku
hrnek hub čerstvých na kostičky či sušených
(možno předem namočit, není nutné)
1/2 kg brambor na kostičku cca 1 x 1 cm
1 polévková lžíce majoránky
3 stroužky česneku na plátky či malou hrst sušených plátků
sůl
pepř
vývar nebo masox
1 lžíce Podravky či jiného polévkového koření
máslo či olej
tmavá jíška

Postup přípravy receptu

  1. Celer, mrkev a petržel nastrouháme na hrubší nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka.

  2. Na másle či oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu a česnek a pomalu smažíme téměř dozlata. Je třeba hlídat a míchat, aby se nepřipálilo.

  3. Osmaženou zeleninu zalijeme 2-2,5 l vlažné vody, přidáme masox, houby, sůl, pepř, majoránku, koření, brambory a vaříme na mírném ohni cca 0,5 hodiny, za občasného promíchání.

  4. Nakonec lehce zahustíme jíškou, já používám pro urychlení tmavou instatní, lze samozřejmě i domácí tmavou jíškou z másla a hladké mouky.

  5. Jíšku nakonec dávám z ryze praktických důvodů, pokud ji dáme hned zkraje, má polévka tendenci se trochu zespodu připalovat, pokud často nemícháme...a instantní není třeba dlouho provařit.

  6. Na talíři přizdobíme nějakou zelenou bylinkou (petrželka, pažitka) a pak už jen pozorujeme blažené výrazy jedlíků.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!