Bramboračka zase jinak
Recepty, PolévkySuroviny
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 10 cm pórku
- hrnek hub čerstvých na kostičky či sušených
- (možno předem namočit, není nutné)
- 1/2 kg brambor na kostičku cca 1 x 1 cm
- 1 polévková lžíce majoránky
- 3 stroužky česneku na plátky či malou hrst sušených plátků
- sůl
- pepř
- vývar nebo masox
- 1 lžíce Podravky či jiného polévkového koření
- máslo či olej
- tmavá jíška
Postup Bramboračka zase jinak
Postup přípravy receptu
-
Celer, mrkev a petržel nastrouháme na hrubší nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka.
Na másle či oleji zpěníme cibulku, přidáme zeleninu a česnek a pomalu smažíme téměř dozlata. Je třeba hlídat a míchat, aby se nepřipálilo.
Osmaženou zeleninu zalijeme 2-2,5 l vlažné vody, přidáme masox, houby, sůl, pepř, majoránku, koření, brambory a vaříme na mírném ohni cca 0,5 hodiny, za občasného promíchání.
Nakonec lehce zahustíme jíškou, já používám pro urychlení tmavou instatní, lze samozřejmě i domácí tmavou jíškou z másla a hladké mouky.
Jíšku nakonec dávám z ryze praktických důvodů, pokud ji dáme hned zkraje, má polévka tendenci se trochu zespodu připalovat, pokud často nemícháme...a instantní není třeba dlouho provařit.
Na talíři přizdobíme nějakou zelenou bylinkou (petrželka, pažitka) a pak už jen pozorujeme blažené výrazy jedlíků.