Boloňské lasagne 1

Recepty, Mleté maso

Suroviny

1 necelé balení těstovin lasagne
sůl
pepř
500 g mletého masa (nejlépe mix hovězího a vepřového)
1 cibule
1 plechovka rajčatového pyré (nebo propasírovaná rajčata)
1 lžička sušené bazalky
Bešamel:
600 ml plnotučného mléka
45 g másla
45 g hladké mouky
muškátový květ nebo oříšek - podle chuti
gouda sýr
sůl
pepř
Dále:
nastrouhaný sýr (cca 100 g - 150 g)

Postup přípravy receptu

  1. Na rozpáleném oleji osmahneme dosklovata na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět. Pak přidáme mleté maso, koření, sůl, pepř a restujeme cca 10 minut, dokud se maso nedrolí a nezešedne. Přidáme pasírovaná rajčata, cukr a dusíme 30 minut do zhoustnutí. Podle potřeby dochutíme solí nebo cukrem.

  2. Bešamel: V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a vymícháme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem. Na mírném ohni za častého míchání necháme provářet cca 30 minut. Nakonec přidáme najemno nastrouhanou goudu a necháme rozpustit. Podle potřeby přidáme mléko.

  3. Pekáček nebo zapékací misku vymažeme olejem a dno zalijeme bešamelem. Na bešamel vyrovnáme nevařené plátky lasagní, na ně masovou směs, opět nalejeme bešamel a tak vrstvíme do spotřebování všech surovin. Nahoře by měla být masovo-rajčatová směs. Tu zasypeme parmezánem nebo goudou a zapékáme v troubě na 180°C cca 20 - 30 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!