Bochník mlynáře Máchala

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Rozkvas:
40 g žitného kvasu
200 g vody
100 g žitné chlebové mouky
100 g pšeničné mouky celozrnné jemné
Dále:
300 g šlehaného podmáslí
400 g pšeničné chlebové mouky
60 g celozrnných ovesných vloček
60 g syrové, jemně strouhané brambory
10-15 g pšeničných otrub
2 lžičky drceného kmínu
2-2,5 rovné lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na rozkvas spolu dobře promísíme a zakryté necháme v teple místnosti 10-12 hodin kvasit.

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin a vymísíme volné těsto, které vyškrábneme do lehce naolejované misky. V misce hned těsto naolejovanou nebo ve vodě namočenou rukou popřekládáme, balíček těsta otočíme vzhůru nohama a necháme odpočinout 30 minut. Podruhé popřekládáme, složený balíček opět otočíme vzhůru nohama a necháme kynout dalších 30 minut. Pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, přeložíme naposledy a po krátkém odpočinku sformujeme do bochníku. Bochník uložíme kynout na moukou vysypané utěrce do ošatky.

  3. Včas rozehřejeme troubu i s pečícím kamenem na 230°C. Vykynutý chleba opatrně vykulíme na plech nebo sázecí lopatku s pečícím papírem (fólií) a jen na papíru (fólii) vložíme do trouby na rozehřátý pečící kámen. Upečeme 230°C/15 minut, 210°C/35 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!