Bizoní žebra - marinovaná, pečená
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1,5 kg bizoních žeber (jistě lze použít i žebra z dostupnějších zvířat)
- nálev na marinování:
- 250 ml octa
- 250 ml červeného vína
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru písek
- 2 litry vody
- marináda na potření při pečení:
- 5 stroužků česneku
- 5 lžic omáčky Sweet Chicken Sauce
- 5 lžic sojové omáčky
- 5 lžic thajské omáčky Pad Thai Sauce
Postup Bizoní žebra - marinovaná, pečená
Postup přípravy receptu
-
Žebra omyjeme, podél kostí nařežeme na jednotlivé porce (dle velikosti a množství masa 3-4 žebra na porci) a naložíme do marinovacího nálevu na minimálně 12 hodin. Žebra musí být potopena, aby se nálev vstřebal rovnoměrně.
Po 12 hodinách žebra vyjmeme, lehce usušíme, zabalíme jednotlivé porce do pečicího papíru a poté ještě do alobalu, poklademe na plech vedle sebe a pečeme cca 5 hodin na 150°C.
Po upečení vyjmeme žebra z papíru, uvolněnou šťávu slijeme do vyššího pekáče, do horké přimícháme omáčky a utřený česnek (pokud někdo rád pikantnější, možno použít i nasekanou chilli papričku či tabasco), žebra vložíme kostmi nahoru (čili masem do vzniklé marinády) a dáme přikryté do horké vypnuté trouby cca 20 minut odpočívat a nasáknout chuť.
Poté odkryjeme, žebra otočíme masem nahoru a krátce, cca 5-10 minut zapečeme pod 200°C, aby omáčky lehce zkaramelizovaly. Podáváme s pečivem, hořčicí, křenem, beraními rohy... co kdo rád...