Bizoní žebra - marinovaná, pečená

Recepty, Jiné maso

Suroviny

1,5 kg bizoních žeber (jistě lze použít i žebra z dostupnějších zvířat)
nálev na marinování:
250 ml octa
250 ml červeného vína
1 lžička soli
1 lžíce cukru písek
2 litry vody
marináda na potření při pečení:
5 stroužků česneku
5 lžic omáčky Sweet Chicken Sauce
5 lžic sojové omáčky
5 lžic thajské omáčky Pad Thai Sauce

Postup přípravy receptu

  1. Žebra omyjeme, podél kostí nařežeme na jednotlivé porce (dle velikosti a množství masa 3-4 žebra na porci) a naložíme do marinovacího nálevu na minimálně 12 hodin. Žebra musí být potopena, aby se nálev vstřebal rovnoměrně.

  2. Po 12 hodinách žebra vyjmeme, lehce usušíme, zabalíme jednotlivé porce do pečicího papíru a poté ještě do alobalu, poklademe na plech vedle sebe a pečeme cca 5 hodin na 150°C.

  3. Po upečení vyjmeme žebra z papíru, uvolněnou šťávu slijeme do vyššího pekáče, do horké přimícháme omáčky a utřený česnek (pokud někdo rád pikantnější, možno použít i nasekanou chilli papričku či tabasco), žebra vložíme kostmi nahoru (čili masem do vzniklé marinády) a dáme přikryté do horké vypnuté trouby cca 20 minut odpočívat a nasáknout chuť.

  4. Poté odkryjeme, žebra otočíme masem nahoru a krátce, cca 5-10 minut zapečeme pod 200°C, aby omáčky lehce zkaramelizovaly. Podáváme s pečivem, hořčicí, křenem, beraními rohy... co kdo rád...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!