Bílá polévka se ztraceným vejcem

Recepty, Polévky

Suroviny

1 l uzeného vývaru
kousek uzeného masa nebo anglické slaniny
250 ml smetany ke šlehání
4 střední brambory
4 vejce
ocet
sůl
pepř
kmín
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
2 pl hladké mouky
kopr

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Uzený vývar přivedeme k varu, přidáme do něj brambory, trochu kmínu, bobkový list, nové koření a vaříme, dokud nejsou brambory skoro měkké.

  2. Když brambory měknou, smícháme mouku a smetanu, dobře rozmícháme a vlijeme do polévky. Vaříme cca 5 -7 minut, dokud se mouka neprovaří - polévku sem tam zamícháme, aby se nepřichytla.

  3. Zatímco se vaří polévka, připravíme ztracená vejce. V nižším, širším hrnci přivedeme k varu vodu, přilijeme trochu octa, vařečkou nebo metličkou zamícháme vodu dokola, dokud se uprostřed nevytvoří vír, a do něj rozklepneme vejce - bílek se obtočí kolem žloutku a vajíčko se nerozteče. Jakmile se voda znovu vaří, vypneme hořák a necháme asi 2 minuty dojít. Vajíčko poté uchováváme v teplé vodě do servírování polévky.

  4. Do polévky dáme prohřát nakrájené uzené maso - pokud nemáme, můžeme použít např. anglickou slaninu (tu předem lehce osmahneme). Dochutíme solí, pepřem a octem (já dala i špetku hnědého cukru).

  5. Hotovou polévku nalijeme do talířů, doprostřed posadíme ztracené vejce, které osolíme a opepříme. Polévku ozdobíme koprem a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!