Bílá polévka se ztraceným vejcem
Recepty, PolévkySuroviny
- 1 l uzeného vývaru
- kousek uzeného masa nebo anglické slaniny
- 250 ml smetany ke šlehání
- 4 střední brambory
- 4 vejce
- ocet
- sůl
- pepř
- kmín
- 1 bobkový list
- 2 kuličky nového koření
- 2 pl hladké mouky
- kopr
Postup Bílá polévka se ztraceným vejcem
Postup přípravy receptu
-
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Uzený vývar přivedeme k varu, přidáme do něj brambory, trochu kmínu, bobkový list, nové koření a vaříme, dokud nejsou brambory skoro měkké.
Když brambory měknou, smícháme mouku a smetanu, dobře rozmícháme a vlijeme do polévky. Vaříme cca 5 -7 minut, dokud se mouka neprovaří - polévku sem tam zamícháme, aby se nepřichytla.
Zatímco se vaří polévka, připravíme ztracená vejce. V nižším, širším hrnci přivedeme k varu vodu, přilijeme trochu octa, vařečkou nebo metličkou zamícháme vodu dokola, dokud se uprostřed nevytvoří vír, a do něj rozklepneme vejce - bílek se obtočí kolem žloutku a vajíčko se nerozteče. Jakmile se voda znovu vaří, vypneme hořák a necháme asi 2 minuty dojít. Vajíčko poté uchováváme v teplé vodě do servírování polévky.
Do polévky dáme prohřát nakrájené uzené maso - pokud nemáme, můžeme použít např. anglickou slaninu (tu předem lehce osmahneme). Dochutíme solí, pepřem a octem (já dala i špetku hnědého cukru).
Hotovou polévku nalijeme do talířů, doprostřed posadíme ztracené vejce, které osolíme a opepříme. Polévku ozdobíme koprem a podáváme.