Bigos podle Majky

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

5 kg kysaného zelí
1 větší hlávka bílého zelí
4 kg vepřových kostí (které zůstaly z krkovičky a kotlety, ale s dostatkem masa, ne ohlodané!)
1 kg vepřového plecka
1/2 kg uzeného masa(bůček, krkovice)
1/2 kg klobásek
1/2 kg měkkého salámu
420 g protlaku
5-6 bobkových listů
10 kuliček nového koření
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku bílého zelí nakrouhám, osolím, opepřím a zvlášť uvařím.

  2. Do velkého hrnce (na toto množství surovin jsem použila 30- ti litrový) na dno dám veškeré kosti, na ně kysané zelí (podle potřeby propláchnout, aby nebylo kyselé až moc), přidám veškeré koření a pokrájenou plec a uzené maso vložím na zelí, zaleju to asi 1 a 1/2 litrem vody.

  3. Bez míchání dusím tak 1,5-2 hodiny, prostě do doby, kdy se maso z kostí dá obrat. Až se tak stane, kosti vytáhnu vychladit.

  4. Nakrájím veškerou uzeninu na kousky a vložím do kysaného zelí a přidám uvařené hlávkové zelí, protlak a řádně promíchám a povařím.

  5. Mezi tím oberu maso od kostí, které vrátím do bigosu. Dochutím pouze solí a pepřem.

  6. Nikdy jsem do bigosu nedávala houby, víno, švestky.... Nejlepší se dělá bigos po zabíjačce, to je potom kvalita. Tak mě to naučila maminka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!