Bezlepkový pohankový koláč / nákyp

Recepty, Sladká jídla

Suroviny

400 g pohanky lámanky
500 ml vody
1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů
0,5 ČL sody
5 PL jáhlových vloček
3 PL strouhaného kokosu
2 PL plátků mandlí
2 PL lněného semínka
2 PL oleje kokosového
2 PL oleje slunečnicového
1 sáček skořicového cukru
2 PL rýžového sirupu

Postup přípravy receptu

  1. Pohanku zalijeme vodou a necháme stát 1 - 2 hodiny. Místo vody můžeme použít nějaké rostlinné mléko (rýžové, mandlové, kokosové). Namočíme lněná semínka do 2 PL vody.

  2. Vše smícháme dohromady a řádně promícháme. Kdo chce jemnější konzistenci hmoty, pohanku rozmixuje před přidáním ostatních surovin.

  3. Těsto nalijeme do pečící nádoby vyložené papírem a pečeme na 150 st. cca 1 až 1,5 hod. Vláčnost je ovlivněna množstvím vody a použitím různých druhů vloček a pohanky - opravdu jinak saje od různých značek a proto je někdy koláč vláčný a jindy drobivý.

  4. Podáváme s jogurtem nebo zakysanou smetanou - kdo nemůže mléčné, zvolí alternativní smetanu (ovesná, kokosová apod.).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!