Beránek z ořechového těsta se sněhovou čepicí

Recepty, Moučníky

Suroviny

8 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
8 PL horké vody
170 g cukru krupice
190 g mletých ořechů
140 g hrubé mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Sněhová čepice:
3 bílky
80 g moučkového cukru
šťáva z poloviny citronu
sůl
plátky mandlí na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem a horkou vodou do světlé pěny, ve které se tvoří bublinky vzduchu. Po částech zapracováváme mouku smíchanou s práškem do pečiva a mleté ořechy. Nakonec opatrně vmícháme do tuha ušlehané bílky se špetkou soli.

  2. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na beránka a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut. Beránka vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.

  3. Sněhová čepice: Bílky vyšleháme metličkami v horké vodní lázni spolu s cukrem, citrónovou šťávou a solí na hutný krém, které tvoří na konci metel pevné špičky.

  4. Sníh naneseme cukrářským sáčkem a dotvoříme kudrnatou srst povytahováním špiček obrácenou lžící. Můžeme dozdobit plátky mandlí.

  5. Beránka vložíme zpět do trouby vyhřáté na 100°C alespoň na 30 minut, aby se sněhový povrch zpevnil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!