Beránek biskupský

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
15 dkg cukru krupice
špetka soli
18 dkg másla nebo Zlatá Haná
1 lžíce rumu
25 dkg hladké mouky
3/4 sáčku prášku do pečiva
5 dkg sekané čokolády
hrst sekaných ořechů

Postup přípravy receptu

  1. 4 bílky s polovinou cukru a špetkou soli ušleháme na tuhý sníh.

  2. Změklé máslo ušleháme se zbytkem cukru do pěny, přidáme žloutky a rum. Postupně přidáme sníh a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Někdy pár lžic mouky zbude, když se už špatně vmíchává.

  3. Těsto naplníme do vymazané a vysypané formy. Osvědčilo se mi použít polohrubou mouku, beránek se po vyklopení nemusí tolik,,ometat.'' Z této dávky mi vyjde forma 1,5 l a 3 -4 muffiny nebo malý beránek, zajíček.

  4. Pečeme ve předehřáté troubě asi 45 minut na 170 °C. Po této době sundávám víko formy a nechávám v horké troubě asi 10 minut. Po vytažení nechám beránka asi 20 minut ve formě vychladnout, aby mu neupadla hlava. Pokud chceme polévat, potřeme řídkou marmeládou, třeba rybízovou nebo višňovou, na teplém se lépe roztírá. Vychladlého polijeme podle chuti nebo pocukrujeme. U nás je hnědý beran kvůli mlsnému mužovi.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!