Bedly dušené v zelenině

Recepty, Houby

Suroviny

200 g kloboučků bedel (11 středně velkých kusů)
50 g libovolného špeku nebo slaniny
1/2 lžičky celého kmínu
1 lžíce oleje
1 menší cibule
2 stroužky česneku
2 větší rajčata
2 lžíce sojové omáčky
2 bobkové listy
1 dcl horké vody
sůl
mletý pepř
čerstvé nasekané bylinky na posypání hotového pokrmu

Postup přípravy receptu

  1. Z bedel odstraníme nožky, kloboučky očistíme od jehličí a z výtrusnic lehkým poklepem odstraníme případnou nečistotu. Kloboučky rozřízneme na čtyři díly.

  2. Rajčata nařízneme do kříže, vložíme do hlubší misky, zalijeme vařící vodou a necháme 1minutu ustát. Ochladíme studenou vodou, sloupneme slupku a nakrájíme na drobné kostičky.

  3. Špek nakrájíme na drobné kostičky, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky a společně s kmínem dáme do kastrolu na rozehřátý olej orestovat do světle růžové barvy.

  4. Přibližně po 4 minutách přidáme nakrájené bedly, rajčata, bobkový list a sojovou omáčku. Podlijeme horkou vodou, promícháme a na slabém plameni dusíme pod pokličkou 15 minut.

  5. Poté pokličku odstraníme, pokud zelenina pustila více šťávy, tak ji prudkým varem trochu zredukujeme a v závěru dle potřeby okořeníme. Na talíři posypeme čerstvou bylinkou a podáváme buď s pečivem, nebo s různými zeleninovými bramboráčky.

  6. Do takto podušené směsi také můžeme přidat několik vajec, rozmíchat a nechat srazit. Taková varianta je dobrá s čerstvým chlebem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!