Batátový nákyp s mletým masem a zakapaný nealko Radlerem s grepem

Recepty, Mleté maso

Suroviny

400 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
400 g batátů (stačila 1 větší)
3 dcl ovocného nealkoholického piva Radler s grepfruitovou příchutí
1 cibule
3 stroužky česneku
špetka chilli koření
černý pepř
50 g lískových oříšků nebo neslaných arašidů – lze ale vynechat a dát místo toho strouhanku
2 vejce
250 ml sladké smetany
sůl
muškátový květ
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Mleté maso si okořeníme, nakrájíme do něj cibuli a prolisujeme česnek. Zakápneme několika kapkami Radlera a dáme odležet.

  2. Očistíme si batátu a dáme vařit do slabě okyselené vody asi na 15 minut, ne úplně do měkka.

  3. Maso si krátce orestujeme.

  4. Batátu nakrájíme na plátky.

  5. Zapékací mísu nebo pekáček vymažeme máslem a vysypeme drcenými oříšky nebo strouhankou. Vložíme první vrstvu plátků, osolíme a opepříme dle chuti a zakápneme pivem. Vložíme maso a opět plátky se stejným postupem – okořenit a pokapat pivem. Vrstvy střídáme do spotřebování, končíme plátky které polijeme zbytkem piva.

  6. Do vyhřáté trouby na 180°C vložíme pekáček a nákyp zapečeme cca 20 minut.

  7. Smícháme si smetanu s vejci a nalijeme na nákyp a dopečeme do růžova při teplotě asi 170°C, cca celkem asi 40 minut. Pokud se nám zdá, že nákyp se moc rychle zapéká, přikryjeme jej víkem nebo třeba alobalem. Vždy respektujeme vlastní troubu, každá peče jinak.

  8. Povrch před dopečením můžeme pokropit rozpuštěným máslem


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!