Basbousa - krupicový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

1 hrnek krupice
1 hrnek kokosu
1 hrnek kokosoveho kremu
1/4 - 1/2 hrnku mleka
70 g rozpusteneho masla
1 lzicka prasku do peciva
(1 hrnek = 250 ml)
ater (sirup):
1 hrnek cukru krupice
1 hrnek vody
trocha stavy z citronu
ruzova voda (esence)
(1 hrnek = 200 ml)
mandle na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Cukr, vodu a ruzovou vodu smichame, privedeme k varu, zakapneme citronem a svarime na sirup, cca 10 - 15 minut.

  2. Krupici, kokos a prasek do peciva promichame, prilijeme rozpustene maslo, kokosovy krem a promichame. Nakonec pridame mleko. Testo by melo byt kasovite konzistence.

  3. Formu na peceni (o prumeru 26 cm) vytreme maslem, pomoci sterky na ni rozetreme testo a pri 180 stupnich (horni a dolni ohrev) cca 30 minut peceme. Ke konci zapneme na par minutek gril, aby povrch kolace zezlatl.

  4. Ihned po vytazeni z trouby polijeme kolac sirupem. Nakrajime na mensi kousky a kazdy kousek ozdobime oprazenou mandli.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!