Bánh mì s pečeným tofu, koriandrem a nakládanou zeleninou

Recepty, Dietní recepty

Suroviny

Tofu:
400-500 g tofu natural (2 dvěstěněco balení)
1 lžíce sezamového oleje (my máme rádi značku Bohemia olej)
3 lžíce kvalitní sójové omáčky
3 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
pálivá omáčka Srirarcha dle chuti
Nakládaná zelenina:
1/2 hrnku rýžového octa
1/4 hrnku vody
3 lžíce hnědého cukru
1,5 hrnku na tenké proužky (julienne) nakrájené mrkve
1,5 hrnku na tenké proužky (julienne) nakrájené bílé ředkve (Daikon a nebo po babicovsku dejte takovou, jakou seženete)
Koriandrové pesto:
1 lžíce sezamového oleje
1 lžíce pasty miso bílé
3 lžíce čerstvého koriandru (nebo 3 lžičky sušeného)
2 lžíce limetkové šťávy
Banh-mi:
2 střední bagetky
1 salátová okurka
osmahlá jarní cibulka (není nutná)
dle chuti pálivá omáčka (Srirarcha) či limetková šťáva

Postup přípravy receptu

  1. Tofu vyjměte z obalu, opláchněte a nakrájejte na cca 6 x 5 x 1 cm velké kousky (ze dvou kostek byste měli mít 8 kousků). Zabalte je do utěrky, zatižte a nechte nejméně 20 minut lisovat.

  2. Mezi tím připravte nakládanou zeleninu.

  3. V rendlíku smíchejte ocet, vodu a cukr a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.

  4. Poté sejměte z ohně, vmíchejte zeleninu, přendejte do uzavíratelné sklenice a nechte nejméně 30 minut marinovat.

  5. Když je tofu vylisované, připravte marinádu. Sezamový olej, sójovou omáčku, strouhaný zázvor a pálivou omáčku smíchejte v míse s rovným dnem. Vložte tofu a nechte nejméně 30 minut marinovat.

  6. Poté předehřejte troubu na 200°C, plech vyložte pečicím papírem a lehce vymažte olejem. Vyskládejte na něj tofu, potřete zbytkem marinády a pečte 10 minut. Poté tofu obraťte a pečte dalších 10 minut.

  7. Na koriandrové pesto smíchejte všechny ingredience v mixéru nebo v hmoždíři.

  8. Bagetky rozřízněte podélně na půl a krátce opečte dokřupava. Spodní polovinu namažte koriandrovým pestem a do každé bagety vložte 4 kousky tofu. Bohatě poklaďte nakládanou zeleninou, na proužky nakrájenou salátovou okurkou, opečenou jarní cibulkou a čerstvým koriandrem. Dle chuti zakápněte pálivou omáčkou nebo limetkovou šťávou. Přiklopte vrchní částí bagetky, stlačte a užívejte.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!