Bageta ze špagetové dýně se sýrem

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

300 g dužiny z upečené špagetové dýně
1-2 lžičky soli
1 lžička sušeného tymiánu
špetka cukru
100 g smetany na vaření (12%)
2 lžíce olivového oleje
15 g čerstvého droždí (1/3 kostičky)
1 vejce
200 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g strouhaného parmazánu

Postup přípravy receptu

  1. Do misky rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, 1 lžíci mouky a zalijte vlažnou smetanou. Rozmíchejte a nechte zpěnit, vzejít kvásek.

  2. Do vychladlé dužiny ze dýně přidejte kvásek, vajíčko, sůl, koření, olej a postupně přispávejte mouku tak, aby vzniklo trošku řidší těsto. Důkladně zpracujte a pak nechte asi hodinu kynout, mělo by zvětšit objem na dvojnásobek.

  3. Zapněte troubu na 200 st.C a nechte ji předehřát. Mezitím vyškrábněte těsto na důkladně pomoučněnou plochu, ruce si také poprašte moukou a několikrát přehněte těsto od krajů ke středu. Pak bochánek rozdělte na dvě poloviny a z každé z nich udělejte váleček. Ten po délce hranou ruky promáčkněte, zasypte trochou sýra a kraje těsta přes sýr přehrňte. Váleček pootočte a udělejte totéž. Ještě dvakrát zopakujte.

  4. Nakonec bagety trochu stočte do vývrtky a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Potřete těsto na povrchu vodou a posypte zbytkem sýra. Nechte znovu nakynout, stačí než se vyhřeje trouba, 10-15 minut.

  5. Pečte dozlatova, asi 20-25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!