Bačovy šátečky
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Na omládek:
- 100 g vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 15 g droždí
- 125 g hladké mouky
- Dále:
- 100 g vody
- 60 g oleje
- 1,5 lžičky soli
- 150 g hrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- Náplň:
- 300-350 g strouhaných vařených brambor
- lžíce oleje
- střední cibule
- asi 50 g anglické slaniny
- 100 g brynzy
- 1 vejce
- sůl
Postup Bačovy šátečky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, ve vypnuté a zavřené pekárně, necháme asi 45 minut kynout.
Zatím připravíme náplň - na lžíci oleje osmahneme krájenou slaninu a na ní drobně krájenou cibuli. Tuhle voňavou směs pak promícháme s bramborami, vejcem, brynzou a pode chuti ji dosolíme.
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnu (opět bez předehřevu) vymísit těsto, které nám pak v pekárně i vykyne.
Vykynuté těsto propracujeme, vyválíme na obdélník a nakrájíme 8 čtverců. Rozdělíme na ně náplň, čtverce přehneme do šátečků, dobře uzavřeme, dlaní mírně zploštíme a necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (asi 30 minut).
Potřeme je vodou, můžeme posypat celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 20-25 minut).