Bačovy šátečky

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

Na omládek:
100 g vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
15 g droždí
125 g hladké mouky
Dále:
100 g vody
60 g oleje
1,5 lžičky soli
150 g hrubé mouky
150 g hladké mouky
Náplň:
300-350 g strouhaných vařených brambor
lžíce oleje
střední cibule
asi 50 g anglické slaniny
100 g brynzy
1 vejce
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat a pak, ve vypnuté a zavřené pekárně, necháme asi 45 minut kynout.

  2. Zatím připravíme náplň - na lžíci oleje osmahneme krájenou slaninu a na ní drobně krájenou cibuli. Tuhle voňavou směs pak promícháme s bramborami, vejcem, brynzou a pode chuti ji dosolíme.

  3. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin a necháme pekárnu (opět bez předehřevu) vymísit těsto, které nám pak v pekárně i vykyne.

  4. Vykynuté těsto propracujeme, vyválíme na obdélník a nakrájíme 8 čtverců. Rozdělíme na ně náplň, čtverce přehneme do šátečků, dobře uzavřeme, dlaní mírně zploštíme a necháme nakynout na plechu s pečícím papírem nebo fólií (asi 30 minut).

  5. Potřeme je vodou, můžeme posypat celým mákem a upečeme ve vyhřáté troubě (200-210°C/asi 20-25 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!