Bábovka Piškotka

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
160 g Hery nebo jiného tuku
160 g cukru - dala jsem moučkový
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
125 ml mléka
30 g sekaných opražených mandlí
30 g rozinek nebo já dala kandovanou pomerančovou kůru
1 balíček kakaových piškotů (k dostání např. v Tescu)
pikantní marmeláda na slepování
trochu 100% tuku např. Omega na vymazání formy
kokos nebo hrubá mouka na vysypání
Pokud chceme bábovku polévat čokoládou:
tak ještě čokoládovou polevu
trochu mandlových lupínků
proužky čerstvé pomerančové kůry na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Jako první si slepíme po dvou piškoty marmeládou, taky vymažeme a vysypeme formu.

  2. Žloutky, cukr a tuk utřeme, přidáme po částech a střídavě mléko o pokojové teplotě, prosátou mouku s práškem do pečiva nakonec sekané mandle, rozinky a lehce sníh z bílků. Do formy rozetřeme zhruba třetinu těsta, naskládáme těsně k sobě piškoty, pak rozetřeme další třetinu těsta, opět rozložíme piškoty a zakryjeme zbytkem těsta.

  3. Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme asi zhruba 40-45 minut. Mám plynovou troubu, tak stupně nenapíšu.

  4. Po vychlazení buď bábovku jen pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlovými lupínky a proužky pomerančové kůry.

  5. Můžeme při přípravě postupovat i tím způsobem, že do pěny utřeme cukr, tuk a vejce a pak už jen mouku s práškem, mléko, rozinky a mandle.

  6. Bábovka se lépe krájí druhý den. Při vrstvení se musíme snažit dát piškoty co jak nejvíce ke dnu formy, při pečení jsou vytlačovány nahoru k povrchu a jak se pak bábovka vyklopí, tak jsou spíše pak jen v dolní polovině.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!