Bábovka Piškotka
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 160 g Hery nebo jiného tuku
- 160 g cukru - dala jsem moučkový
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 125 ml mléka
- 30 g sekaných opražených mandlí
- 30 g rozinek nebo já dala kandovanou pomerančovou kůru
- 1 balíček kakaových piškotů (k dostání např. v Tescu)
- pikantní marmeláda na slepování
- trochu 100% tuku např. Omega na vymazání formy
- kokos nebo hrubá mouka na vysypání
- Pokud chceme bábovku polévat čokoládou:
- tak ještě čokoládovou polevu
- trochu mandlových lupínků
- proužky čerstvé pomerančové kůry na posypání
Postup Bábovka Piškotka
Postup přípravy receptu
-
Jako první si slepíme po dvou piškoty marmeládou, taky vymažeme a vysypeme formu.
Žloutky, cukr a tuk utřeme, přidáme po částech a střídavě mléko o pokojové teplotě, prosátou mouku s práškem do pečiva nakonec sekané mandle, rozinky a lehce sníh z bílků. Do formy rozetřeme zhruba třetinu těsta, naskládáme těsně k sobě piškoty, pak rozetřeme další třetinu těsta, opět rozložíme piškoty a zakryjeme zbytkem těsta.
Vložíme do předehřáté trouby a zvolna upečeme asi zhruba 40-45 minut. Mám plynovou troubu, tak stupně nenapíšu.
Po vychlazení buď bábovku jen pocukrujeme nebo polijeme čokoládovou polevou a posypeme mandlovými lupínky a proužky pomerančové kůry.
Můžeme při přípravě postupovat i tím způsobem, že do pěny utřeme cukr, tuk a vejce a pak už jen mouku s práškem, mléko, rozinky a mandle.
Bábovka se lépe krájí druhý den. Při vrstvení se musíme snažit dát piškoty co jak nejvíce ke dnu formy, při pečení jsou vytlačovány nahoru k povrchu a jak se pak bábovka vyklopí, tak jsou spíše pak jen v dolní polovině.