Babiččin bramborový koláč s bylinkovým dipem

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

800 g brambor uvařených ve slupce
70 g hladké mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
100 g anglické slaniny
100 g másla nebo sádla
sůl
pepř
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky muškátového květu
4 vejce
petrželka
Bylinkový dip:
1 kelímek zakysané smetany
sůl
pepř
2-3 stroužky česneku
pažitka
jarní cibulka na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Oloupané brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, sůl, všechno koření, nasekanou petrželku, žloutky a rozpuštěný tuk. Dobře zamícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

  2. Těsto dáme do tukem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a v troubě předehřáté na 180°C upečeme dozlatova (asi 30-35 minut). Podáváme s dipem ze zakysané smetany a zdobené kolečky jarní cibulky.

  3. Bylinkový dip: Zakysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, utřenými stroužky česneku a nasekanou pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!