Aspikové bábovičky

Recepty, Studená kuchyně

Suroviny

1 Moravanka o obsahu 330 g nebo jiná podobná nakládaná zeleninová směs
150 g jemného kuřecího salámu vcelku - typ jako Junior nebo šunka apd
20 g želatiny - sypké
sůl
cukr
ocet
1 kulička nového koření
4 kuličky celého pepře
1 hodně malý bobkový list
lžička oleje na vymazání
5 ks formiček o objemu 2 dl

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninovou směs scedíme a nálev doplníme vývarem z koření (nové koření,celý pepř,bobkový list) a vodou do 1/2 litru. Pokud máme, můžeme použít na doplnění i lák z okurek. Zamícháme a dochutíme podle potřeby solí, octem a cukrem. Z tohoto množství (500 ml) odebereme zhruba polovinu a rozšleháme sypkou želatinu, kterou necháme zhruba 10 -15 minut nabobtnat.

  2. Pak buď ve vodní lázni nebo opatrně a pozvolna přímo na plotýnce zahříváme, stále mícháme až do úplného rozpuštění želatiny a odstavíme. Teplota nesmí přesáhnout 60°C, ale k rozpuštění stačí podstatně nižší teplota.

  3. K rozpuštěné želatině přidáme druhou polovinu nálevu a uzeninu se zeleninou. Některou zeleninu si nakrájíme na drobnější kousky - okurky, šalotku a feferonku a taktéž salám nakrájíme na kostičky a vše přidáme do nálevu s rozpuštěnou želatinou.

  4. Formičky velice jemně vytřeme olejem, do každé dáme trošku nálevu bez zeleniny a salámu a necháme trochu ztuhnout. Pak už doplníme směsí. Nemusíme to dělat a můžeme dát zrovna všechno, ale zelenina se salámem nám klesne na dno a po vyklopení to nevypadá tak hezky. Na základní vrstvičku aspiku můžeme taky dát různé ozdůbky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!