Apple pie - anglický jablkový koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto
60 g másla
250 g hladké mouky
6 lžic mléka
1 vejce
70 g cukru
1/2 prášku do pečiva
Náplň
jablka (nastrouhaná nebo na kostičky)
sekané ořechy
skořice
vanilkový cukr
strouhaný tvaroh (nemusí být)
strouhanka (v případě, že jsou jablka moc vlhká)
Dále
vejce na potření

Postup přípravy receptu

  1. Přísady na těsto smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Rozdělíme na poloviny.

  2. Formu na koláč si vymažeme, polovinu těsta rozválíme na větší průměr formy a formu jím vyložíme tak, aby těsto lehce přesahovalo okraje.

  3. Okraj těsta pomažeme vajíčkem.

  4. Dno propícháme vidličkou.

  5. Přísady na náplň (dle vlastní volby) smícháme a vložíme dovnitř koláče tak, aby množství odpovídalo objemu formy, tj. aby byl horní okraj formy zarovnaný až po vrch.

  6. Rozválíme druhou polovinu těsta na průměr formy a zakryjeme koláč. Okraje slepíme, vrchní vrstvu těsta propícháme vidličkou, nebo na pár místech prořízneme, pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme cca 30 minut při 180°C, dokud těsto není růžové.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!