Anglická kořeněná marmeláda ze špendlíků

Recepty, Zavařeniny

Suroviny

špendlíky
200 ml vody (popř. pomerančový džus - viz. pozn.)
na 3 kg špendlíkové kaše:
2 lžičky kyseliny citrónové
1 hvězdička badyánu
lžička skořice
8 hřebíčků
2 Želírovací cukry 3:1
kousek (asi 3cm) čerstvého zázvoru
panák rumu

Postup přípravy receptu

  1. Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Rozvaříme, až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek.

  2. Přecezenou hmotu odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr a citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5-7 minut, vzniklou pěnu sbíráme. Ke konci varu přidáme na jemno nastrouhaný zázvor a rum.

  3. Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček,zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a dobře uskladníme.Radím schovat někam na utajené místo, jinak budeme brzy bez zásob na zimu...:-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!