Ananasový dortík s mandlemi

Recepty, Moučníky

Suroviny

4 vejce
50 g Fruktosy
50 g mletých mandlí
120 g špaldové mouky
1 ananas
30 g Gustinu
250 g tvarohu
4 lžíce rostlinné smetany (33%)
1 lžíce Fruktosy
1 lžička Agaru
50 g mandlových plátků

Postup přípravy receptu

  1. Troubu dáme předehřát na 150°C. Malou dortovou formu (já použila průměr 18cm) vymažeme a vysypeme.

  2. Žloutky oddělíme od bílků. K bílkům přidáme 25 g fruktosy a špetku soli. Vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme 25 g fruktosy a 4 lžíce horké vody. Vyšleháme do pěny, opatrně přidáme mandle a prosejeme mouku. Nakonec těsto zabalíme“ do sněhu.

  3. Vylijeme do formy a hned dáme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 30 min.

  4. Korpus opatrně vyndáme z formy a necháme na mřížce vychladnout.

  5. Tvaroh vyšleháme se smetanou a lžící fruktosy. Potom s ním potřeme korpus a po stranách dáme plátky mandlí.

  6. Ananas očistíme (odkrájíme tvrdé dřevnaté části) a žlutou šťavnatou dužinu nakrájíme na menší kusy, které tyčovým mixérem rozmixujeme. Množství rozmixovaného ananasu se samozřejmě bude lišit podle velikosti použitého ananasu, ale je potřeba cca 500 g. Přes jemné sítko si necháme odkapat 100 ml šťávy.

  7. Ke zbytku ananasu přidáme kukuřičný škrob (Gustin) a na menším plameni zahříváme, dokud ananas nezhoustne. Za stálého míchání necháme trochu vychladnout a poté naneseme na tvarohový základ.

  8. Dáme do lednice tuhnout a mezitím si přivedeme k varu 100 ml ananasové šťávy spolu s agarem. Jakmile dosáhneme bodu varu, stáhneme plamen a dortík polijeme. Nejlépe chutná druhý den, ale doporučuji chladit a odležet minimálně 3 hod.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!