Americký jablečný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

200 g polohrubé mouky
100 g hladké mouky
40 g krupicového cukru
190 g másla
80 ml studené vody
600 g oloupaných a nakrájených jablek
50 ml vody
mletá skořice
lžíce citronové šťávy
asi 40 g krupicového cukru (kdo má sladší jablka, může méně, kdo kyselejší, může si přidat)

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy přes síto prosijeme mouku a 40 g cukru, přidáme pokrájené studené máslo a za postupného přilévání asi 80 ml vody zpracujeme těsto. Pracujte rychle, než se těsto zahřeje, aby se vám nelepilo na ruce. Když je těsto hotové, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme ho asi 1 hodinu odležet v ledničce.

  2. Jablka očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do pánve. Přidáme asi 40 g cukru (podle chuti), posypeme mletou skořicí a přidáme citrónovou šťávu a vodu. Dusíme asi 10 minut, až jablka změknou. Necháme vychladnout.

  3. Připravíme formu a vymažeme ji máslem. Z 2/3 těsta na pomoučeném vále vyválíme placku, která bude o trošku větší než je plocha formy. Placku opatrně přesuneme do formy, přečnívající okraje seřízneme. Do formy přidáme rovnoměrně jablečnou směs. Ze zbytku těsta vykrájíme další placku o velikosti větší než je forma (do placky můžeme vykrojit otvory, případně ji na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára z jablek) a přesuneme ji opatrně na vrch formy na jablečnou směs. Okraje opět seřízneme a zbytek těsta vyválíme a dozdobíme jím koláč.

  4. Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Pečeme nejprve 25 minut a poté teplotu snížíme na 200 stupňů a pečeme další 10 -15 minut přikryté alobalem. Koláč by měl na povrchu zezlátnout. Doba pečení může být u každé trouby jiná, proto koláč raději hlídejte, aby se vám nepřipálil.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!