Americké čokoládové cookies

Recepty, Moučníky

Suroviny

225 g másla
225 g krupicového cukru
200 g hnědého třtinového cukru
3 vejce
1 KL soli
1 KL vanilkového extraktu
1 1/2 KL jedlé sody
435 g hladké mouky
400 g mléčné čokolády

Postup přípravy receptu

  1. Troubu předehřejeme na 190°C a plechy vyložíme pečícím papírem.

  2. V kuchyňském robotu ušleháme máslo s oběma cukry, cca 5 minut.

  3. Přidáme vejce a šleháme další 2 až 3 minut až směs trochu zesvětlí.

  4. Vmícháme sůl, vanilku, jedlou sodu a promícháme.

  5. Nakonec přidáme mouku s nakrájenou čokoládu a řádně promícháme. Těsto bude hutné.

  6. Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Kouli lehce stlačíme, aby z ní byla placka cca 5 cm široká a 1 cm vysoká.

  7. Pečeme 10 - 12 minut jenom na spodním ohřevu, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé, ale střed je stále měkký.

  8. Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.

  9. Uchováváme v uzavřené nádobě.

  10. Klíčem k úspěchu těch správných amerických cookies (aby nebyly křupavé, ale naopak vláčné a měkké) je správná konzistence másla - nesmí být ani rozpuštěné, ani moc změklé, ale změklé tak akorát. Tzn. měkké, ale pořád tužší.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!