Adventní koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

300 g hladké mouky
200 g mletých lískových ořechů
120 g strouhanky
200 g moučkového cukru
250 g másla
1 balení vanilkového cukru
1 lžičku skořice
2 lžičky prášku do pečiva
1 vejce
Dále:
400 g domácí marmelády
žloutek
1 lžíce mléka

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy vsypte všechny suché ingredience a směs promíchejte. Následně přidejte vejce, máslo a vypracujte hladké těsto. Chvilku to může trvat, tak buďte trpěliví. Pokud by se vám těsto stále oddělovalo, přidávejte postupně po kousku másla, dokud se těsto nespojí v jedno celistvé.

  2. Vypracované těsto zabalte do folie a dejte na hodinu do lednice.

  3. Po hodině těsto vyndejte a odkrojte 2/3, které dejte stranou. Připravte si dortovou formu (Ø 25 cm), vyložte ji pečícím papírem a větší část těsta do ní natlačte. Vytvořte vyšší okraje pomocí skleničky a rukou je natlačte na formu. Okraje formy jsem nijak nevymazávala. Aby byl okraj všude stejný, ořízla jsem ho nožem.

  4. Na připravené těsto dejte asi 400 g domácí marmelády a rozetřete ji. Určitě se hodí nějaká kyselejší, třeba rybízová. Já měla marmeládu z hroznového vína.

  5. Zbylou část odkrojeného těsta vyválejte a vykrajovátkem vykrojte třeba hvězdičky, které poté dejte na marmeládu.

  6. Hvězdičky i okraje těsta potřete rozšlehaným žloutkem v troše mléka.

  7. Koláč vložte do předem vyhřáté trouby na 170°C a pečte 50 minut.

  8. Po upečení jsem lehce nožem přejela kolem formy, abych oddělila těsto. Koláč jsem nechala vychladnout a sundala z něj formu.

  9. Vychladlý koláč jsem přenesla na tác a poprášila moučkovým cukrem. Koláč také nechte vychladit v lednici, ať marmeláda krásně zatuhne.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!