2x pečené brambory

Recepty, Bramborová jídla

Suroviny

4 ks velkých brambor
1 ks malé brokolice
1 ks jarní cibulky
1 stroužek česneku
1/2 hrnečku kysané smetany
mléko dle potřeby
1 lžíce másla
4 lžíce čedaru
nebo jiného dobře rozpustného tvrdého sýru
mletý pepř
muškátový ořech
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. 4 velke zemiaky, vhodne na pecenie, poprepichujeme vidlickou dokola, (aby nam nevybuchli).

  2. Ponatierame olejom a cele posolime (tym dosiahneme chrumkavu kozku). My sme tento recept robili tradicne v trube pecene na strednej mriezke bez vsetkeho - na sucho este aj vrtula bola vypata. Trva to cca 1 hodinu - strcili sme spajglu dnu ci su makke. Inac da sa proces pecenia skratit alobalom alebo do mikrovlnky ale tradicne su suverene najlepsie.

  3. Malu brokolicu sme dali rychlo povarit do osolenej vody a rozobrali sme ju na male kusky.

  4. Zemiaky sme opatrne vybrali, nechali trochu vychladnut a odkrojili sme vrchnu 1/3.

  5. Vnutro sme opatrne vydlabali lyzicou tak, ze sme cca 0.5 - 1 cm nechali po obvode.

  6. Do misky sme dali vyskrabane zemiaky, pridali mlieko, maslo, kyslu smotanu a pridavali mlieko podla potreby, na koniec sme vmiesali drobne kusky brokolice, struhany tvrdy syr a jarnu cibulku a cesnak (vyrobili take dobre pyre).

  7. Okorenili, osolili a postruhali trochu muskatoveho oriesku.

  8. Ochutenym zeleninovym pyre sme znova naplnili vyskrabane zemiaky.

  9. Posypali nastruhanym syrom, ozdobili sladkou paprikou a dali naspat do truby - kdo ma, tak prepnut pecenie na gril cca 5 minut, dokial sa syr neroztopi.

  10. PS: toto je vegetarianska varianta a pre mesozravcov jasne, ze nemoze chybat opecena slaninka.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!